Spaanse blauwe druif. Aangeplant in het noordwesten van Castilla y León en in het aangrenzende Galicië. Mencía is nog maar kort geleden doorgebroken als kwaliteitsdruif en is nu een rijzende ster aan het Spaanse wijnfirmament. Dat is vooral te danken aan de wijnen uit de DO Bierzo, vaak van oude wijnstokken op schistbodems. Ze imponeren door hun donkere bessenfruit, frisheid, goede tannine, een sterk aardse mineraliteit en een toets van groene kruiden. In Galicië is mencía te vinden in DO’s als Monterrei, Ribera Sacra en Valdeorras. In het Portugese gebied Dão staat hij aangeplant als jaen.
Dieprood van kleur met paarse nuances, pittig fruitig van geur met verse kersen en wat vuursteen. De smaak zet fris en sappig in en eindigt met een fruitige afdronk en licht tannine.
Elegante rode wijn uit Galicië. Helderrood van kleur, intens van geur met rijp rood fruit, vanille, eiken en kruidige, rokerige nuances. De smaakstructuur is fris van inzet, sappige evolutie met lichte tannine in de aromatische afdronk.